Ciasto pokrzywowe


07 stycznia 2022, 13:26

Ciasto pokrzywowe Skladniki: koszyczek młodych pokrzyw, 3 jajka, 1szkl cukru, cukier waniliowy, 2 szkl mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100g masła. Przygotowanie: Młoda pokrzywe najlepsza jest ta z końca kwietnia i do połowy maja przelać wrzątkiem następnie zmiksować np z odrobiną mleka. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać zmiksowana pokrzywe oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło stopić lekko przestudzić i na samym końcu wymieszać z masa. Wylać do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta. Piec około 50 min w 180 stopniach.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz