Archiwum 10 stycznia 2022


Smażony makowiec
10 stycznia 2022, 16:52

Smażony makowiec Składniki: gotowa puszka maku 450g, 250g masła, 100g bakali rodzynki, suszone morele, jajko, olejek rumowy, duże opakowanie biszkoptów. Przygotowanie: W głębokiej patelni smażyć do połączenia się składników masę makową,  masło, pokrojone bakalie i kilka kropelek olejku rumowego. Gdy masa trochę przestygnie połączyć z jajkiem. Tortownicę wykładamy biszkoptami wylewamy 1/2 masy z patelni, biszkopty, ostatnia część masy, na wierzchu układamy ostatnią warstwę biszkoptów. Wszystko podobnie jak sernik można udekorować polewa czekoladowa.

Sernik gotowany
10 stycznia 2022, 16:37

Sernik gotowany Składniki: kilogram sera z wiaderka, 4 jajka, szkl cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 4 budynie bananowe bez cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 250g masła, 1/2 szkl mleka, duże opakowanie biszkoptów. Przygotowanie: W garnku o grubym dnie gotować ser, jajka, cukry i masło do połączenia składników. Gdy wszystko się połączy dodać wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną. Zawartość wlać do garnka i gotowac wszystko jak budyń do zgestnienia. Tortownicę wykładamy biszkoptami wylewamy 1/2 masy biszkopty kolejna część masy na wierzchu układamy ostatnią warstwę biszkoptów. Sernik możemy udekorować polewa czekoladowa zrobiona w następujący sposób: cała czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżka masła i 2 łyżkami mleka.