Archiwum 07 stycznia 2022


Sernik z topinamburem
07 stycznia 2022, 15:35

Sernik z topinamburem Skladniki: 1,5 kg zmielonego twarogu, 6 jaj, 200g masła, 200g topinamburu, cukier waniliowy, 1 szkl cukru, 200g rodzynek, 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru, sok z jedynej cytryny. Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, żółtkami dodać budynie, twaróg, starty na tarce o drobnych oczkach topinambur. Do masy dodac sok z cytryny, ubita pianę z białek oraz obtoczone w małej ilości mąki rodzynki. Wylać do blachy wysmarowanej masłem, wysypanej bułka tarta piec ok 1 godz w 170 stopniach. 

Ciasto jablkowe z białek
07 stycznia 2022, 15:25

Ciasto jablkowe z białek Składniki: białka 7 szt, cukier 1/2 szkl, mąka 1 szkl, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, olej 1 łyżka, jabłka 2 szt. Przygotowanie: Białka ubić z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta. Jabłka obrać pokroić na ćwiartki poskładać w ciasto. Piec ok 45 min w 180 stopniach.

Ciasteczka rumiankowe
07 stycznia 2022, 13:40

Ciasteczka rumiankowe Skladniki: 150g masła, 150g cukru pudru, 2 łyżki suszonego rumianku, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 300g mąki, 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki, szczyptą soli. Przygotowanie: Rumianek rozetrzeć lekko w moździerzu. Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem. Następnie połączyć masło z żółtkiem, śmietana, skorka z cytryny i sypkimi składnikami. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić ok 30 min w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykroić foremką rozne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 12 min w 175 stopniach.

Ciasto pokrzywowe
07 stycznia 2022, 13:26

Ciasto pokrzywowe Skladniki: koszyczek młodych pokrzyw, 3 jajka, 1szkl cukru, cukier waniliowy, 2 szkl mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100g masła. Przygotowanie: Młoda pokrzywe najlepsza jest ta z końca kwietnia i do połowy maja przelać wrzątkiem następnie zmiksować np z odrobiną mleka. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać zmiksowana pokrzywe oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło stopić lekko przestudzić i na samym końcu wymieszać z masa. Wylać do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta. Piec około 50 min w 180 stopniach.