Najnowsze wpisy, strona 4


Ciasteczka rumiankowe
07 stycznia 2022, 13:40

Ciasteczka rumiankowe Skladniki: 150g masła, 150g cukru pudru, 2 łyżki suszonego rumianku, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 300g mąki, 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki, szczyptą soli. Przygotowanie: Rumianek rozetrzeć lekko w moździerzu. Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem. Następnie połączyć masło z żółtkiem, śmietana, skorka z cytryny i sypkimi składnikami. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić ok 30 min w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykroić foremką rozne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 12 min w 175 stopniach.

Ciasto pokrzywowe
07 stycznia 2022, 13:26

Ciasto pokrzywowe Skladniki: koszyczek młodych pokrzyw, 3 jajka, 1szkl cukru, cukier waniliowy, 2 szkl mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100g masła. Przygotowanie: Młoda pokrzywe najlepsza jest ta z końca kwietnia i do połowy maja przelać wrzątkiem następnie zmiksować np z odrobiną mleka. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać zmiksowana pokrzywe oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło stopić lekko przestudzić i na samym końcu wymieszać z masa. Wylać do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta. Piec około 50 min w 180 stopniach.

Ciasto kolorowe jarmarki
06 stycznia 2022, 19:23

Ciasto kolorowe jarmarki składniki: 2 litry mleka, 5 galaretek koniecznie w różnych kolorach, 2 duże cukry waniliowe, 2 opakowania żelatyny *takie które jedno opakowanie rozpuszcza się w litrze gorącej wody, małe gotowe bezy. Przygotowanie: Cztery galaretki w różnych kolorach rozpuszczamy osobno w 4 pojemnikach, gdy zastygna kroimy w kostkę. W szklance ciepłego mleka mieszamy 2 opakowania żelatyny. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami waniliowymi. Łączymy oba mleka i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie mieszamy masę z pokrojonymi kolorowymi galaretkami. Tortownicę o średnicy  25 cm wykladamy bezikami na to delikatnie wylewamy masę mleczno-galaretkowa. Gdy wszystko zastygnie ostatnia 5 galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na ok 3 godz aby wszystko zastyglo. 

Ciasto z buraka cukrowego
06 stycznia 2022, 18:35

Pierwsze ciasto tradycyjna receptura z Kazimierza Dolnego to drożdżowy placek z buraka cukrowego  składniki: 2 kg buraka cukrowego, 3 jajka, 30g drożdży, 1szkl wody w której gotowalismy buraka, 1/2 szkl cukru, 2 łyżki maku, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 i 1/2 szkl mąki, 100g masła, garść rodzynek, 1/2 szkl alkoholu, olej, bułka tarta, cukier puder. Przygotowanie: Buraki obieramy kroimy na mniejsze kawałki gotujemy w wodzie do miękkości. W jednej szklance gorącej wody od buraków rozpuszczamy masło, następnie dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. W następnej kolejności dodajemy przesianą mąkę, cukier, buraka startego na tarce o dużych oczkach, śmietanę, 2 łyżki maku, oraz rodzynki wcześniej przez ok 2 godz namoczone w alkoholu odcedzone i obtoczone w niewielkiej ilości mąki. Wyrabiamy ciasto a następnie wylewamy je na dużą prostokątną blachę wysmarowaną oliwą i wysypana bułką tartą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w cieple miejsce na około 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 70 min w 180 stopniach. Zimne posypujemy dekoracyjnie cukrem pudrem. To ciasto jest obłędne w smaku w dzieciństwie moj Dziadzio Edek z Kazimierza Dolnego bardzo często robił je dla mnie. 😊