Najnowsze wpisy, strona 2


Jogurtownik owocowy
11 stycznia 2022, 11:54

Jogurtownik owocowy Składniki: 2 duże jogurty owocowe np bananowe po 400g każdy, mała śmietanka kremówka, 2 galaretki o takim samym smaku jak jogurty, jedna galaretka np czerwona wiśniowa, opakowanie okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: 2 galaretki rozpuścić w niepełnej szkl gorącej wody. Lekko przestudzone połączyć z dużymi jogurtami owocowym. Śmietanę ubić połączyć z masa jogurtowa. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, wylać masę. Całość wstawić do lodówki aby masa stężała. Ostatnia czerwona galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wylać na wierzch ciasta. Wstawić wszystko do lodówki najlepiej na całą noc.

Sernik z sera koziego
11 stycznia 2022, 11:41

Sernik z sera koziego Skladniki: 400g sera koziego, 4 jajka, 50g masła, łyżka mąki ziemniaczanej, 60g cukru pudru, opakowanie okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło, twaróg kozi, mąkę, dobrze wymieszaj. Białka jaj ubij na sztywno i połącz delikatnie z masa serową. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wysyp drobno posiekanymi biszkoptami. Wylej masę serową. Na dno piekarnika połóż naczynie wypełnione woda. Piecz ok 50 min w 170 stopniach.

Smażony makowiec
10 stycznia 2022, 16:52

Smażony makowiec Składniki: gotowa puszka maku 450g, 250g masła, 100g bakali rodzynki, suszone morele, jajko, olejek rumowy, duże opakowanie biszkoptów. Przygotowanie: W głębokiej patelni smażyć do połączenia się składników masę makową,  masło, pokrojone bakalie i kilka kropelek olejku rumowego. Gdy masa trochę przestygnie połączyć z jajkiem. Tortownicę wykładamy biszkoptami wylewamy 1/2 masy z patelni, biszkopty, ostatnia część masy, na wierzchu układamy ostatnią warstwę biszkoptów. Wszystko podobnie jak sernik można udekorować polewa czekoladowa.

Sernik gotowany
10 stycznia 2022, 16:37

Sernik gotowany Składniki: kilogram sera z wiaderka, 4 jajka, szkl cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 4 budynie bananowe bez cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 250g masła, 1/2 szkl mleka, duże opakowanie biszkoptów. Przygotowanie: W garnku o grubym dnie gotować ser, jajka, cukry i masło do połączenia składników. Gdy wszystko się połączy dodać wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną. Zawartość wlać do garnka i gotowac wszystko jak budyń do zgestnienia. Tortownicę wykładamy biszkoptami wylewamy 1/2 masy biszkopty kolejna część masy na wierzchu układamy ostatnią warstwę biszkoptów. Sernik możemy udekorować polewa czekoladowa zrobiona w następujący sposób: cała czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżka masła i 2 łyżkami mleka.

Piegusek z bakaliami
09 stycznia 2022, 12:56

Piegusek z bakaliami Skladniki: szkl mąki, szkl suchego maku, szkl białek, szkl cukru, 100g masła, łyżeczka proszku do pieczenia, 150g bakalii i alkohol do ich namoczenia. Przygotowanie: Wymieszać mąkę, mak, proszek do pieczenia, cukier. Białka jajek ubić na sztywno następnie stopniowo dodawać suche składniki oraz stopione przestudzone masło. Na samym końcu wmieszać namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki obtoczone w niewielkiej ilości mąki. Wylewamy do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.